top of page
ההבדל בין מחיר למשתכן למחיר מטרה

כזכור לנו, משרד השיכון והבינוי קידם את תכנית "מחיר מטרה" כבר בקדנציה הקודמת, וכעת תיפתח הרשמה בסוף החודש עבור זכאים לדירות במחיר מוזל בראש העין ובעתיד גם במודיעין.

אחד משני המוקדים היחידים בהם הושקה בעבר תכנית "מחיר מטרה" לפני שנגנזה לאחר שמשה כחלון נכנס לתפקיד שר האוצר, הייתה פסגות אפק. לפי המצע של תכנית מחיר מטרה, ישווקו בהגרלה 1,000 דירות במחיר מוזל (של כ-30% לערך) מול מחירי השוק. לאחר שנגנזה תכנית מטרה, תכנית מחיר למשתכן הושקה במקומה, שגם בה הוצעו דירות מוזלות אך בהיקף רב יותר. לפי התכנית של הממשלה הנוכחית, שאר הקרקעות בפסגות אפק ישווקו ליזמים בשיטת מחיר למשתכן, מה שיביא לכך שמספר הדירות המיועדות לתכנית תעמוד על 10,000 מתוך 16,000 דירות שמתוכננות להיבנות בשכונה. 

סביר להניח כי חלק גדול מהציבור איננו מודע לכך שבמקביל, גם תכנית "מחיר מטרה" שקודמה בעבר, צפויה להתממש בקרוב. עם זאת, התכנית יצאה לפועל אך ורק ב-2 ערים – ראש העין ומודיעין. נכון להיום, ניתן להוציא תעודות זכאות לדירות מוזלות במסגרת "מחיר מטרה" בחברות – עמידר, מגער ומלגם. ביום 27.1.16, נפתחה ההרשמה להגרלה לתכנית "מחיר מטרה" בראש העין ולאחר מכן גם במודיעין. במקביל, תיפתח גם ההרשמה להגרלות מחיר למשתכן. אנו כאן בכדי לעשות לכם סדר בבלגן ולהעניק לכם תשובות כגון : מועדי הגרלות, סוגי דירות, מחירים וכו.

מהי ההטבה?
  • מחיר מטרה: מאפשרת לזכאים שזכו בהגרלה לקנות דירה חדשה במחיר הנמוך ב-20% ממחירי השוק באותו אזור – בכפוף להחלטת השמאי הממשלתי. המכרזים הללו משותפים למשרד השיכון והבינוי ולרשות מקרקעי ישראל שמשווקת ליזמים קרקעות מוזלות בתמורה לכך שהם מתחייבים לכך שחלק מן הפרויקט יהא עבור דירות מוזלות. תכנית זו הייתה תכנית הדגל של משרד השיכון והבינוי בקדנציה הקודמת.

  • מחיר למשתכן: כאן בעצם קורה בדיוק ההיפך – היזמים הם המתחרים במסגרת המכרז על המחיר הנמוך ביותר למ"ר, בכפוף לתקן שקבע משרד השיכון והבינוי לאותו מתחם בניה. במידה והיזם זכה במכרז, הוא מקבל הנחה על הקרקע ועל הוצאות הפיתוח. המכרזים הללו משותפים למשרד האוצר (בקדנציה הנוכחית) ולמשרד השיכון והבינוי.

יעוד הזכאות להטבה
  • מחיר מטרה: ההטבה מיועדת לחסרי דירה, אך גם עומדת לרשות משפרי הדירה במידה והם עומדים בקריטריונים.
     

  • מחיר למשתכן: ההטבה מיועדת רק לחסרי דירה (בהתאם למה שנקבע).

מיהם הזכאים
  • מחיר מטרה: זוג נשוי או יחיד/ה בגיל 35 ומעלה שלא קיימת להם זכות או חלק מדירה ב-10 השנים האחרונות לפני מועד הגשת הבקשה לזכאות להשתתף במכרז. אלו המצוינים מעלה, אשר מחזיקים בדירה אחת בלבד יכולים להיכנס למשבצת "משפרי הדיור" ומתחייבים כי הדירה שבבעלותם תימכר כשנה אחרי קבלת טופס 4 לבניין בו נרכשה הדירה, או שהייתה בבעלותם דירה אחת בלבד ב-10 השנים שלפני מועד בקשת הזכאות.
     

  • מחיר למשתכן: רווקים, אלמנים, זוגות נשואים, ידועים בציבור או גרושים מעל גיל 35, זוג צעיר עם ילד אחד לפחות או חד הוריים שלא היו בעלים של דירה או חלקה ממנה ב-6 השנים הקודמות, או זכות ליחידת דיור בנחלה או זכויות בדירה בתהליכי בנייה.

גודל הנכס

במחיר מטרה שטח הנכס יהיה בטווח של בין 60-150 מ"ר, ואילו במחיר למשתכן השטח נע בין 75-120 מ"ר.

מפרט הנכס
  • מחיר מטרה: לפי הנהלים שנקבעו על ידי משרד השיכון והבינוי, נקבע כי "מפרט מחייב המשקף את סטנדרט הבנייה הגבוה של שוק הדירות היום".
     

  • מחיר למשתכן: בניגוד למחיר מטרה בו ישנו שטח אפור ביחס להגדרת מפרט הדירה בהתאם לסטנדרט, מחיר למשתכן מגדיר באופן טכני וברור יותר את המפרט – חלונות אלומיניום עם זכוכית כפולה, מערכת חשמל חזקה, מרפסת שירות וכו' . בנוסף, ניתנת האפשרות לבחירה בין סוגי ריצוף, צבע הגוון של השיש במטבח ועוד.

כיצד נכנסים להגרלה?
  • מחיר מטרה: יש לקבל אישור זכאות מחברות ההרשמה לסיוע בדיור ברחבי הארץ (מלגם, מגער ועמידר) ולהיכנס אל אתר האינטרנט של משרד השיכון והבינוי. ההגרלה צפויה להיפתח לקראת סוף החודש.
     

  • קיים אתר המיועד לכך על ידי משרד השיכון והבינוי שבו אפשר להירשם לרשימת תפוצה לאלו החפצים במכרזים הללו.

האם ניתן להשכיר או למכור את הדירה שהתקבלה במסגרת תכניות אלו?
  • מחיר מטרה: קיימת מגבלה האוסרת למכור את הדירה לתקופה שלא תעלה על 5 שנים מיום קבלת טופס 4. עם זאת, קיימת לבעלי הדירה אפשרות להשכיר את הנכס למטרות מגורים בלבד וזאת מותנית בקנס של 250,000 ₪ למשרד השיכון והבינוי.
     

  • מחיר למשתכן: לא ניתן יהיה למכור את הנכס לתקופה שלא תעלה על 5 שנים.

היכן יבנו הפרויקטים הללו?
  • מחיר מטרה: בעבר התפרסמו ראש העין 953 יחידות דיור ו-524 יחידות דיור במודיעין. מכרזים אלו כבר נסגרו.
     

  • מחיר למשתכן: לפי המתכונת החדשה, המכרזים פורסמו בראש העין, ירושלים, עפולה, ראשון לציון, בית דגן, קריית מוצקין, לוד, דימונה ועתלית. המכרזים הבאים שצפויים להתפרסם יהיו בערים: אופקים, שדרות, ערד, קריית שמונה, בית שמש, ירוחם, מצפה רמון ונתיבות. מדובר על סדר גודל של 6,000 יחידות דיור עבור תכנית זאת.

לסיכום

במחיר למשתכן לעומת מחיר מטרה קיים מענק – הרציונל שעומד מאחורי תכנית תמ"א 35 הוא עידוד מעבר האוכלוסייה לפריפריות, ומעניק להם מענק מקום בין 40-60 אלף ₪. בנוסף יש לציין כי תהיה עדיפות לתושבי העיר בהגרלות הללו אף בלי תוספת מענק מקום.

מה יותר כדאי? מחיר למשתכן או מחיר מטרה?

לפי דעותיהם של היזמים, שתי התוכניות מציעות את אותו הדבר בסופו של יום, אך קיים פער רב ביניהם. לטענת אושרי זפרני, סמנכ"ל שיווק ומכירות בחברת גיא ודורון לוי שזכתה במכרזי מחיר למשתכן ומחיר מטרה מסביר כי ישנה אפשרות בה ליזם לא תהיה מוטיבציה להעלות את רמת הבניה מאחר והדירות מיועדות לזכאים לדירה מוזלת. עם זאת, חלק מהדירות בתכנית מחיר מטרה ימכרו לשוק החופשי במחיר רגיל.

לפי דבריו של אושרי: "התוצאה תהיה מפרט מינימליסטי במחיר למשתכן. ראוי היה שהמדינה תייצר במחיר למשתכן אפשרות לתמהיל שבו חלק מהבניין מיועד לזכאים וחלקו האחר למכירה חופשית". הוא מוסיף ומזהיר כי קיימת אפשרות שבה המתחמים של מחיר למשתכן יהפכו לשיכונים שנבנו בקום המדינה בעלי שכבות אוכלוסייה חלשה - "האוכלוסייה בפרויקטים אלה לא תכלול משפרי דיור, לעומת תכנית מחיר מטרה שמאפשרת גיוון באוכלוסייה".

לשיחת יעוץ חינם חייגו עכשיו 076-540-4967

bottom of page